top of page

Werken met Abbondanza krijtverf

Krijtverf aanbrengen kan iedereen! Doordat de verf licht van structuur is, smeert het makkelijk uit, loopt het niet uit en droogt het snel. Met 1 liter Abbondanza krijtverf kan je maar liefst 10-12m2 verven.

Meubels kaal schuren behoort met krijtverf tot de verleden tijd. Oude verflagen hoef je eigenlijk alleen maar goed te ontvetten en bij een zeer gladde ondergrond schuur je de verflaag alleen even dof. Oude waslagen kan je het beste wel verwijderen met een afbijtmiddel. 

Abbondanza-krijtverf-meubels-colourwax-g

Stap voor stap werkwijze Abbondanza krijtverf:

Wat heb je nodig?

 • Ontvetter (Dasty van de Wibra); 

 • Kwast voor watergedragen verf;

 • Abbondanza Krijtverf in je favoriete kleur; en

 • Abbondanza wax of vernis

Stap 1:

Ontvet uw meubel grondig, wij raden Dasty ontvetter van de Wibra aan. Schrob het vuil en vet goed van uw meubel en spoel het daarna grondig met water. Als het meubel droog is kun je beginnen met verven. Het blik oproeren voor gebruik.

Stap 2:

Gebruik voor de krijtverf altijd een kwast voor verf op waterbasis. Dit voorkomt opvallende kwast aanzetten en strepen. Dip de kwast in de verf en breng een dunne laag van de krijtverf aan op het meubel. Als deze laag droog is breng je eventueel de volgende laag aan. Twee lagen is in de meeste gevallen voldoende. Laat de tweede laag nu drogen.

Wil je bepaalde effecten creëren dan kun je ook twee verschillende kleuren over elkaar aanbrengen en vervolgens door schuren.

Stap 3:

Als de verf goed droog is kun je ter bescherming of ter decoratie een wax of  vernis aanbrengen.

download (1).jfif
krijtverf-wash.jpg

Patineren en afwerken met wax:

Met een waslaag kun je onbehandeld hout of een laag krijtverf beschermen en tegelijkertijd een kleureffect geven. Met antiekwas kun je felle kleuren verzachten. Met kalkwas creëer je een mooi gebleekt effect of een whitewash en met colourwax in grijs- of taupe tinten kun je een greywash of gepatineerde look aanbrengen.

 

Een waslaag hecht alleen op een poreuze ondergrond zoals onbehandeld hout, steen, beton, gips, papier, karton, canvas, stof, mdf en andere poreuze plaatmaterialen. Op gelakt hout en alle andere ondoordringbare materialen zal was niet hechten. Op hard hout, of hout met een zeer fijne structuur kan de was wel hechten, maar heeft het meestal iets minder kleureffect. De kleur van het hout blijft dan wat meer zichtbaar.

 

Werkwijze:

 1. Boenwas aanbrengen met een kwast of een pluisvrije doek. Een kwast kan handig zijn bij houtsnijwerk of reliëf.

 2. Verdeel de was gelijkmatig over het oppervlak en veeg na een kwartier tot half uur overtollige was af met een doek, zodat er slechts een dunne en egale laag overblijft. Het is de bedoeling dat de was in de ondergrond trekt en er dus niet in een dikke laag op blijft liggen.

 3. Laat de resterende was intrekken en uitharden en boen de waslaag dan desgewenst op. Door het opboenen wordt de waslaag sterker en krijgt een zachte glans. Verder afwerken is dan ook niet nodig.

 4. Laat het meubel minimaal een week staan om de wax uit te laten harden zodat deze de bescherming aan het meubel kan geven.

 

Wil je bijvoorbeeld een ‘betonlook’ creëren? Gebruik dan een donkere krijtverf met als afwerking de witte of grijze wax.

Abbondanza-krijtverf-waxen.jpg

De Abbondanza vernis is breed inzetbaar:

Naast de extra matte vernis is er ook een zijdeglans variant die tevens geschikt is voor gebruik buiten. Abbondanza extra matte vernis en zijdeglans vernis zijn watergedragen, snel drogend, hebben een ingebouwde verharder en zijn geschikt voor het afwerken van meubels, accessoires, muren, trappen en vloeren. Je kunt het vernis gebruiken op allerlei uiteenlopende ondergronden, zoals krijtverf, hout, beton, steen, parket, linoleum, kurk, etc.

 

Een groot voordeel van vernis is dat het weer overschilderbaar is.

 

Werkwijze:

 1. Aanbrengen met een synthetische kwast van goede kwaliteit of een viltroller.

 2. Dun aanbrengen in 2-3 lagen, afhankelijk van de ondergrond. Op vloeren minimaal 3 lagen.

 3. Stofdroog na 1 uur, tweede laag na ca. 6 uur, derde laag na ca. 12 uur.

Koop Abbondanza verf nu bij ons in de winkel

bottom of page